Contact   |   Volg ons TwitterFacebookYoutubeGoogle+LinkedIn
Volg ons TwitterFacebookYoutubeGoogle+LinkedIn

International Children's Games

Alkmaar Sport stelt jaarlijks een Chef-de-Mission aan die een delegatie sporters (12-15 jaar) naar de International Children's Games begeleidt.

In 2013 begeleidde de Chef-de-Mission van Alkmaar Sport sporters naar Canada, in 2014 naar Australië. In 2015 werden de spelen in Alkmaar georganiseerd. Ook hier speelde Alkmaar Sport een grote rol; zij begeleidde de sporters én organiseerde de lokale wedstrijden.

2016 - Winterspelen in Innsbruck

Van 11 tot 16 januari 2016 zal een Alkmaarse delegatie schaatsers en skiërs afreizen naar de International Chidren's Games in Innsbruck, Oostenrijk. De wintereditie van de spelen welteverstaan. Het is voor Alkmaar de tweede keer dat aan de winterspelen wordt meegedaan, de eerste keer was in 2013 in Rusland (deelname kunstrijdster Mascha Markova). Alkmaar is dit jaar de enige Nederlandse stad die vertegenwoordigd is op de spelen.

In 2013 stond nog geen langebaan schaatsen op het programma, een onderdeel waar Nederland internationaal op uitblinkt. In 2016 is dit wel het geval. Naast drie kunstschaatsers zullen dit jaar ook acht langebaan schaatsers afreizen naar Oostenrijk. Deze delegatie wordt aangevuld door zes skiërs, waardoor in totaal 17 atleten voor Alkmaar aan de start zullen verschijnen.

Kunstschaatsen
Er doen drie kunstschaatsers van de Alkmaarsche IJsclub mee

Schaatsen
Er doen acht schaatsers van de C-selectie van IJsbaan De Meent uit Alkmaar mee

Skiën
Er doen zes skiërs van de Nederlandse Ski Vereniging mee. De Nederlandse Ski Vereniging werd zelf rechtstreeks door de organisatie van de ICG in Innsbruck benaderd. De bondscoach, Harold de Man, zocht vervolgens contact met Alkmaar Sport. Harold is zelf oud-Alkmaarder en in het verleden is hij zelfs nog Sportman van Alkmaar geweest. De warme banden werden aangehaald en het ijzer werd gesmeed; zes skiërs reizen af naar Innsbruck.

Head of the Delegation

Alkmaar Sport neemt, in opdracht van de gemeente Alkmaar, de organisatie van de Alkmaarse deelname op zich. Dit houdt concreet in dat er een chef-de-mission (Head of the Delegation) wordt aangewezen die verantwoordelijk is voor het wel en wee van de deelnemers. In het voortraject bestaat deze verantwoordelijkheid voornamelijk uit het selecteren van de sporters en het registeren en inschrijven van de geselecteerden. Daarbij komt ook het organiseren van de reis en bijbehorende co-financiering. In de weken voorafgaand aan de reis wordt uniforme kleding voor de sporters en coaches geregeld, en worden bijeenkomsten georganiseerd voor ouders en sporters, zodat zij precies weten wat er straks van hen verwacht wordt. Bij vertrek en aankomst (en hopelijk winst) van de sporters gaat dit uiteraard gepaard met de nodige media-aandacht.

Tijdens de spelen is de Head of the Delegation verantwoordelijk voor de Alkmaarse sporters, hij zorgt ervoor dat iedereen op het juiste moment op de juiste plaats is en grijpt in bij calamiteiten. Hij is de vraagbaak voor de deelnemers en coaches, en onderhoudt direct contact met de organisatie in Innsbruck. Vragen vanuit de lokale organisatie komen dan ook direct bij hem terecht. De Head of the Delegation is in Innsbruck ook meteen de stadsvertegenwoordiger, hij dient de stad Alkmaar goed te representeren.

Meestal gaat alles goed, en de laatste jaren worden vaak wel medailles in de wacht gesleept. Het bijwonen van de wedstrijden is dan iets wat in alle rust gedaan kan worden. Maar er zijn altijd wel zaken die nét even anders lopen dan gepland. Denk aan een verloren paspoort, iemand die niet optijd ingestapt is in het openbaar vervoer, ruzie tussen coaches en pupil, het is allemaal wel eens voorgekomen. De Head of de Delegation houdt alles goed in de gaten, zorgt voor teambuilding tussen de coaches, informeert, stimuleert of corrigeert ouders én bewaakt ondertussen de doelstellingen van de ICG. Het hoofddoel van de spelen is namelijk:

"...through the encouragement of sports meets and competitions to enable the children of different countries, with their different languages, origins and outlooks, to meet at different types of sports, to practice friendship and understanding and to help to secure world peace and follow the Olympic ideals..."

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht

Meer weten?

Meer weten over de International Children's Games?