Contact   |   Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn
Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn
Datum: 07 april 2021

Sporten in Alkmaar

Op deze pagina hebben wij voor u alle informatie over sporten in Alkmaar voor u op een rijtje gezet. De laatste update: 7 april 2021

Regels voor de sport.

De gemeente Alkmaar stelt veiligheid en eigen verantwoordelijkheid voorop en volgt hierbij de Corona regelgeving, de richtlijnen van de Rijksoverheid en het landelijk sportprotocol ‘Verantwoord Sporten’, dat is opgesteld door NOC*NSF samen met de Vereniging Sport en Gemeenten. Daarnaast gelden de sport specifieke protocollen die door de sportbonden zijn opgesteld.

De gemeente Alkmaar verwacht van alle beheerders van de sportaccommodaties, de sportverenigingen en sportaanbieders dat zij deze protocollen in praktijk brengen én handhaven.

Spelregels voor sport in het kort

In het kort de spelregels voor het sporten, geldig vanaf woensdag 31 maart 2021:

  • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan.
  • Buiten mag maximaal met vier personen (27+ jaar) gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit.
   • Het is mogelijk om met meerdere groepen van maximaal vier personen (exclusief instructeur) op 1 sportveld tegelijkertijd te trainen.
   • Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden. De instructeur mag wel van viertal naar viertal lopen voor instructies.
   • Tussen de groepjes moet minimaal 1,5 meter afstand gehouden worden.
   • Er moet een duidelijke afbakening van de groepjes zijn, en mengen is niet toegestaan.
   • Het is de bedoeling dat je na afloop van de training en sportactiviteit de buitensportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.
  • Kinderen en jongeren tot en met 26 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. De verruimde regeling geldt alleen voor het sporten op buitensportaccommodaties. Zodra de deelnemers het veld aflopen moeten de jongeren vanaf 13 jaar onderling weer 1,5 m afstand houden.
  • Iedereen met klachten blijft thuis.
  • Er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel bij de groep t/m 26 jaar.
  • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Jongeren/volwassenen vanaf 18 jaar mogen in georganiseerd verband sport beoefenen bij een buitensportaccommodatie of in de openbare ruimte. Onder georganiseerd verstaan we een professionele sportactiviteiten, zoals activiteiten georganiseerd door een sportschool, sportregisseur of vereniging;
 • De organisaties hoeven zich niet te melden bij de gemeente;
 • Onder de openbare ruimte verstaan we een Cruijff Court, Krajicek Veld, openbaar basketbalveld of andere openbare veldjes. Zorg ervoor dat u geen overlast veroorzaakt aan naastgelegen woningen of mensen en dat de veiligheid van uw sporters en anderen in de omgeving niet in gevaar komt. Omdat u gebruik maakt van de openbare ruimte kan het voorkomen dat ook andere sportorganisaties op dezelfde plek en dezelfde tijd daar hun sport willen aanbieden. Wanneer dit gebeurt, vragen wij u uw gezond verstand te gebruiken en in redelijkheid hierin met elkaar tot een afspraak te komen met inachtneming van de richtlijnen. U krijgt goedkeuring om buiten te sporten, maar u krijgt geen “recht” op het gebruik van de openbare ruimte. Oftewel u kunt de plek niet claimen. Het zou zonde zijn als het tot een aanscherping van de regelgeving te moeten komen.
 • De trainer is herkenbaar aanwezig, en draagt bijv. een hesje
 • Indien u gebruik maakt van een geluidsinstallatie, heeft u een ontheffing nodig. Deze kunt u aanvragen bij vergunningen@alkmaar.nl.

  Wat blijft:

  Het blijft belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot deelnemers ouder dan 12 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het blijft belangrijk dat hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat u thuisblijft als u ziek of verkouden bent of als iemand uit uw huishouden positief op het coronavirus is getest. U dient zich te houden aan de wet en de richtlijnen uit de protocollen van NOC*NSF en de door uw aangesloten bond/Nl Actief.

  Mondkapjesplicht

  De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Dus ook in een sportzaal, zwembad en sportschool. Tijdens het sporten zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Daarvoor en daarna is het dragen van een mondkapje in de accommodatie wel verplicht. Lees ook de exacte regels hierover op de website van de Rijksoverheid.


  Handige documenten

  Zowel het NOC*NSF als de Rijksoverheid hebben een overzicht opgesteld van veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden.

  Op de website van Alkmaar Sport is een overzicht opgesteld met de meest gestelde vragen en antwoorden speciaal voor verenigingen.

  Ondersteuning

  Indien vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de verenigingsondersteuner van Alkmaar Sport, via s.wunderink@alkmaarsport.nl of rechtstreeks met de sportregisseur via:

  Ten slotte

  Mochten er de komende tijd nieuwe maatregelen of richtlijnen bekend worden, dan wordt u zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte gesteld via deze pagina.

  Deel dit artikel:  
  < terug naar het overzicht

  Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

  Inschrijven