Contact   |   Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn
Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn
Datum: 25 februari 2021

Sporten in Alkmaar

Op deze pagina hebben wij voor u alle informatie over sporten in Alkmaar voor u op een rijtje gezet. De laatste update: 25 februari 2021

Regels voor de sport.

De gemeente Alkmaar stelt veiligheid en eigen verantwoordelijkheid voorop en volgt hierbij de Corona regelgeving, de richtlijnen van de Rijksoverheid en het landelijk sportprotocol ‘Verantwoord Sporten’, dat is opgesteld door NOC*NSF samen met de Vereniging Sport en Gemeenten. Daarnaast gelden de sport specifieke protocollen die door de sportbonden zijn opgesteld.

De gemeente Alkmaar verwacht van alle beheerders van de sportaccommodaties, de sportverenigingen en sportaanbieders dat zij deze protocollen in praktijk brengen én handhaven.

Spelregels voor sport in het kort

In het kort de spelregels voor het sporten, geldig vanaf woensdag 3 maart 2021:

  • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan.
  • Buiten mag maximaal met twee personen (27+ jaar) gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit.
   • Het is mogelijk om met meerdere groepen van maximaal twee personen (exclusief instructeur) op 1 sportveld tegelijkertijd te trainen.
   • Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden. De instructeur mag wel van tweetal naar tweetal lopen voor instructies.
   • Tussen de groepjes moet minimaal 1,5 meter afstand gehouden worden.
   • Er moet een duidelijke afbakening van de groepjes zijn, en mengen is niet toegestaan.
   • Het is de bedoeling dat je na afloop van de training en sportactiviteit de buitensportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.
  • Kinderen en jongeren tot en met 26 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. De verruimde regeling geldt alleen voor het sporten op buitensportaccommodaties. Zodra de deelnemers het veld aflopen moeten de jongeren vanaf 13 jaar onderling weer 1,5 m afstand houden.
  • Iedereen met klachten blijft thuis.
  • Er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel bij de groep t/m 26 jaar.
  • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Geldt de maximale gezelschapsgrootte van twee personen ook voor de sport?

 • Ja, je mag in groepen van maximaal twee personen elke sport beoefenen. Deze groepsgrootte van maximaal twee personen geldt bij het sporten voor senioren vanaf 27 jaar.
 • Het is mogelijk om met meerdere groepen van maximaal twee personen tegelijk op 1 sportveld tegelijkertijd te trainen. 
 • Het is wel de bedoeling dat je na afloop van de training en sportactiviteit de buitensportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.

Zijn er specifieke regels voor de groepen van max twee personen?

Ja, maar tijdens het sporten alleen van toepassing voor senioren van 26 jaar en ouder: Voor buitensporten geldt voor 26+ een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:

 • de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
 • er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
 • zij niet mengen.

  Wat blijft:

  Het blijft belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot deelnemers ouder dan 12 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het blijft belangrijk dat hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat u thuisblijft als u ziek of verkouden bent of als iemand uit uw huishouden positief op het coronavirus is getest. U dient zich te houden aan de wet en de richtlijnen uit de protocollen van NOC*NSF en de door uw aangesloten bond/Nl Actief.

  Mondkapjesplicht

  De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Dus ook in een sportzaal, zwembad en sportschool. Tijdens het sporten zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Daarvoor en daarna is het dragen van een mondkapje in de accommodatie wel verplicht. Lees ook de exacte regels hierover op de website van de Rijksoverheid.


  Handige documenten

  Zowel het NOC*NSF als de Rijksoverheid hebben een overzicht opgesteld van veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden.

  Op de website van Alkmaar Sport is een overzicht opgesteld met de meest gestelde vragen en antwoorden speciaal voor verenigingen.

  Ondersteuning

  Indien vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de verenigingsondersteuner van Alkmaar Sport, via s.wunderink@alkmaarsport.nl of rechtstreeks met de sportregisseur via:

  Ten slotte

  Mochten er de komende tijd nieuwe maatregelen of richtlijnen bekend worden, dan wordt u zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte gesteld via deze pagina.

  Deel dit artikel:  
  < terug naar het overzicht

  Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

  Inschrijven