Contact   |   Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn
Volg ons TwitterFacebookYoutubeInstagramLinkedIn

Sterrenproject zwembad

Het sterrenproject is een initiatief van het Jan Arentsz dat jaarlijks het onderwerp ruimtevaart behandelt. Na weken op school theorie lessen gehad te hebben, komen de kinderen de opgedane kennis in zwembad Hoornse Vaart in praktijk brengen.
Zo’n 120 leerlingen starten in vier groepen van 25 tot 30 leerlingen aan verschillende onderdelen.

Gewichtsloosheid:
Zo moeten ze ervaren hoe het is om te werken met gewichtloosheid. Dit doen ze door spijkers onder water in planken te slaan of pvc buizen in elkaar te zetten. Tijdens de activiteit kan boven water steeds overleg worden gevoerd, het gaat immers om gewichtloosheid en de beperkingen die dit met zich meebrengt wordt nagebootst. De materialen mogen bijvoorbeeld niet vallen omdat ze anders voorgoed in de ruimte verdwijnen en een gevaar voor het ISS zelf kunnen vormen.

Jerrycans:
Op de bodem liggen zes jerrycans die met water zijn gevuld en plastic slangen. De Jerrycans zijn verzwaard met een zinkstuk. De deelnemers halen de slang onder water op, komen boven water, blazen de slang leeg en halen adem. Daarna zwemmen ze naar de jerrycans en blazen ze snel de lucht uit hun longen in de jerrycans zodat die gaan drijven.

Gewichtloos naar het toilet:
Op de bodem staan twee porta porti’s; hoe ervaart een astronaut een toiletbezoek? Pas op met persen!!!!

Snorkelen:
Tijdens het snorkelen wordt de situatie van het werken in een kleine ruimte nagebootst en ervaren de deelnemers, onder water, de situatie van gewichtloosheid. Er worden diverse oefeningen gedaan die men in de ruimte ook kan doen zoals; onder water een koprol maken of probleemloos om de lengteas draaien. Ook vervoert men onder water zware objecten zoals met water gevulde ballen of 5 kg jerrycans zonder dat deze vallen of worden verloren. Het werken in de ruimte wordt ook nagebootst door middel van het op de rug onder water zwemmen en maken van draaiingen om de lichaamsassen en in verschillende richtingen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit leuke project, neem dan contact op met Jan Wit.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven